Colin van Beem over zelfvertrouwen, Djoko en doping

Hoe gaat het toch met Colin van Beem? Vanaf de start van MasterTennis volgen we de prestaties en avonturen van Colin. Helaas zit zijn tennisloopbaan in een kleine dip. Een ATP-ranking rond plek 1000 is zijn status onwaardig. 2016 wordt hopelijk eindelijk een jaar zonder blessures en topprestaties. Hoe dan ook blijven we fan en onlangs hadden we weer eens een goed gesprek met Colin. Over blessures, mentale groei, Nadal, Djoko en doping. Kom er maar in Colin!

Hoe gaat het?
‘Helaas ben ik gisteren geblesseerd geraakt aan mijn rug tijdens een toernooi in Israel. De laatste tijd heb ik wel een aantal toernooien kunnen spelen. De prestaties waren niet optimaal, maar ik heb er wel van geleerd. Met die ervaringen ga ik de komende tijd hard en slim trainen om mezelf te verbeteren.’

Teruggevallen op wereldranglijst
‘De prestaties zijn in 2015 tegengevallen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het volgend jaar beter gaat. Dit komt omdat ik de laatste tijd wat veranderingen heb doorgevoerd. Bijvoorbeeld geen bijstap meer bij de service en heb wat dingen uitgeprobeerd met mijn forehand. Hierdoor ging het de afgelopen weken moeizaam, maar op lange termijn zou het moeten helpen om beter te spelen.’

2016?
‘Ik wil in 2016 eindelijk een heel jaar fit blijven, veel toernooien spelen, een Future-toernooi winnen en de top-500 bereiken. En daarnaast ook verschillende aspecten van mijn spel te verbeteren. Ook op mentaal gebied wil ik groeien, maar hier heb ik meer wedstrijden voor nodig.’

Meevaller van 2015?
‘Novak Djokovic, omdat hij bijna alles won waar hij aan meedeed. Het niveau dat hij het hele jaar heeft laten zien vind ik echt ongelofelijk. Persoonlijk ben ik geen fan, bijvoorbeeld die rare dingen die hij af en toe doet met zijn voeten alsof hij dronken is. Maar als Novak het op zijn heupen heeft, krijg je mij niet bij die TV weg hoor.’

Tegenvaller?
‘Rafael Nadal. Ik had gehoopt dat hij sterker terug zou komen. Hij is een van mijn favoriete spelers, zo niet de favoriet. Vervelend om te zien dat hij zo onzeker kan zijn en weinig vertrouwen heeft. Maar hij blijft altijd 100% strijden, hoe slecht hij ook speelt. Geweldig. Ik denk dat er niemand in het tenniscircuit is die zich zo voor elk punt kan opladen, altijd.’

Mooiste partij?
‘Eerlijk gezegd waren er dit jaar niet veel partijen waar nog lang over gesproken zal worden, denk ik. De mooiste partij was misschien wel de finale van Roland Garros. Ik had het terecht gevonden als Novak nu alle grand slams had gewonnen. Maar het niveau van Wawrinka in die finale was niet normaal.’

Verrassing?
‘Nick Kyrgios. Ik geniet er van om naar hem te kijken. Vooral zijn service is echt een heerlijke slag. Ook zijn uitstraling met zijn verschillende kapsels en met koptelefoon de baan op vind ik mooi.’

Noodzakelijke veranderingen?
‘Wat mij betreft hoeft er niks te veranderen. Ik lees wel eens dat het tennis saai wordt en er meer show zou kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld bij het boksen. Van mij hoeft dit niet, omdat ik puur geniet van het kijken naar het tennis. Als ik dan toch iets moet noemen, verander dan maar het prijzengeld van de futures, en dan uiteraard omhoog, haha.’

Doping!
‘Of er spelers zijn die het gebruiken, geen idee. Ik zou willen zeggen dat het niet anders kan dan dat Nadal doping heeft gebruikt in zijn beginjaren. Zijn spieren konden in een aantal weken opeens drie keer zo groot zijn. En of de prestaties van Novak mogelijk zijn zonder doping, daar heb ik ook mijn vraagtekens bij. Zelfs in wedstrijden tegen Murray en Federer wint hij het altijd op fitheid. Dat komt echt niet alleen door dat glutenvrije dieet, denk ik.’

Colin bedankt en succes in 2016!

Share
Geschreven doorDirk Jan

2 Reacties

  1. http://www./

    Till GuessOm ifk går är det gigantiskt misslyckande,lille vän ibland är inte hjärnan med? Vart i tabellen var vi tippade, 8. Exakt 8 och inget annat och då är det 6 platser upp till andra platssom innebär direkt uppflyttining. Så gigantiskt misslyckande var ditt försök till att attackera IFK. sedan Santos nedgång,så du menar att ha vunnit högsta ligan I Brasilien är nedgång,du vet inte vad du pratar om. Gör om gör rätt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.