De ontstuitbare val van Rafael Nadal

De ontstuitbare val van Rafael Nadal

De val van Rafael Nadal lijkt niet te stuiten! In Buenos Aires leed hij zijn derde nederlaag van het seizoen, in drie toernooien. En wederom verloor Nadal van een veel lager geplaatste speler, Dominic Thiem. Nota bene op gravel. 

Er zijn geen excuses meer! Nadal is al langer dan een jaar onafgebroken fit. Eind 2015 trainde hij tijdens de off season hard door, om het gat met Novak Djokovic te dichten. Dat was althans te bedoeling. Maar het tegendeel is gebeurd: Het gat met Djokovic is alleen maar groter geworden. En ook dat met de rest van de wereldtop.

Onzeker
We hebben de wedstrijd tegen Thiem niet in z’n geheel gezien. Wel flarden ervan. En over de wedstrijd gelezen en de statistieken bestudeerd. Nadal sloeg de ene na de andere unforced error. En zijn houding op de baan was bij tijd en wijle weer onzeker en mismoedig -naar het schijnt.

Veranderingen
Nadal is inmiddels 29 jaar. Hij wordt langzamerhand te oud en te traag om met zijn huidige speelstijl weer succesvol te worden. Zeker als hij minder vertrouwen in zichzelf heeft, zoals nu het geval is. Rafael Nadal bevindt zich op een doodlopende weg. In het verleden heeft Nadal aangetoond zijn spel te kunnen veranderen en verbeteren: Zijn service, zijn volley’s en zijn spel van achteruit, namelijk dichter op de baseline. Dat maakte hem tot meer dan een gravelspecialist, namelijk tot meervoudig Grand Slam winnaar, waaronder ook op gras- en hard courtbanen.

Het einde
Maar wat valt er nog meer te veranderen als het lichaam langzamerhand gesloopt is en belangrijke wapens, namelijk vertrouwen in eigen kunnen en de uitstraling van onoverwinnelijkheid, bot zijn geworden? Een nieuwe coach zou een ultieme poging kunnen zijn om het tij te keren. Maar nieuwe aanpassingen aan het spel van Nadal om hem terug te brengen aan de absolute top, zien wij niet.

Iedere topsporter bereikt op enig moment in zijn carrière het punt waarop het verval onomkeerbaar intreedt. Wij vrezen dat dat moment is gekomen in de carrière van Rafael Nadal.

Share
Geschreven doorlucasdmk

1 Reactie

  1. Jean

    Ik ben heel benieuwd hoe Mastertennis, aka de Roger Federer fanclub het jaar 2017 gaat duiden. Aussie Open en Wimbledon was natuurlijk het gevolg van “God” die de tennisbaan betrad (het feit dat Djokovic en Murray in de lappenmand zitten, heeft uiteraard niets te maken met het feit dat Roger voor het eerst in 5 jaar succes heeft), maar Nadal die was afgeschreven en opeens Roland Garros weer wint en de U.S. Open (terwijl hij op hard court eigenlijk helemaal niets kan, toch, heren?) is een hele vervelende. Was het maar anders! In memoriam: “Er zijn geen excuses meer! Nadal is al langer dan een jaar onafgebroken fit.” – inderdaad, de afgunst en haat spatte er vanaf! – “Wij vrezen dat dat moment is gekomen in de carrière van Rafael Nadal.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.