MasterTennis Open – bij 4-4 om de beurt serveren

MasterTennis Open – bij 4-4 om de beurt serveren

Veranderingen van de spelregels op de ATP-Tour zijn actueel. De IPTL experimenteerde in de afgelopen weken met vernieuwingen en ook bij MasterTennis komt het onderwerp regelmatig aan de orde. Maar welk doel moeten veranderingen hebben? Voor welk probleem moeten ze een oplossing zijn? We maken een analyse, met suggesties voor regelwijzigingen. Die passen we wellicht toe tijdens een nog te organiseren MasterTennis Open. 

Het doel van veranderingen
Wat zou het doel moeten zijn van veranderingen van spelregels op de Tour? Het antwoord op die vraag is simpel: Het vergroten van de populariteit van de tennissport.

Onze stelling is: Hoe meer tennis op televisie te zien is, hoe meer mensen enthousiast raken voor de sport en hoe meer mensen zelf gaan tennissen. Er moet meer tennis op TV worden uitgezonden! Bij voorkeur op open netten, want daar bereik je de meeste mensen die nog geen tennisfan zijn, maar het wel kunnen worden.

Twee uitdagingen
Tennis moet dus aantrekkelijker gemaakt worden als televisiesport. Nu zijn tenniswedstrijden dat vaak niet, omdat ze teveel tijd in beslag nemen, vooral voor publieke omroepen. Dat brengt ons op twee problemen die opgelost moeten worden om tennis aantrekkelijker te maken voor TV:

1) Tenniswedstrijden duren te lang
2) De effectieve speeltijd tijdens tenniswedstrijden is te kort

Met andere woorden: De duur van wedstrijden moet worden ingekort en de effectieve speeltijd tijdens wedstrijden moet omhoog (ten opzichte van de totale duur van wedstrijden).

De regelwijzigingen
We komen tot de volgende regelwijzigingen die deze problemen oplossen:

  • Beslissende punt op deuce;
  • Sets tot en met 5 games, twee games verschil niet nodig;
  • Op 4-4 om de beurt serveren, verder gewone gametelling, totdat er een game- en setwinnaar is;
  • Doorspelen bij een netservice;
  • Wisselen van baanhelft na iedere 4 gespeelde games;
  • Maximale tijd tussen de punten van 20 seconden;
  • Een shot clock die aftelt vanaf 20 seconden en puntverlies bij           overschrijding om welke reden dan ook (tenzij de umpire de klok stilzet);
  • Afschaffen van wedstrijden om best-of-five;
  • Op Grand Slams sets tot en met 7 games met beslissende game op 6-6.

Niet al deze suggesties zijn nieuw, maar het pakket aan maatregelen als geheel is dat wel. Met deze wijzigingen krijgen we tempo in de tenniswedstrijden op TV! En vanwege de ingekorte games (want geen eindeloos deuce meer) en kortere sets is dat tempo voor spelers nog steeds prima vol te houden.

Handhaven tweede service en derde set
Het lijkt voor de hand te liggen om ook de tweede service af te schaffen om tijd te winnen. Maar wij denken dat dat averechts zou werken. Aces en andere service winners versnellen het spel meer dan het bestaan van de tweede service het spel vertraagt. Het afschaffen van de tweede service zou het spel dus juist vertragen, doordat er meer rally’s ontstaan.

Een andere optie is om de derde set af te schaffen en te vervangen door een (super) tiebreak. Maar daarmee zou je een aantrekkelijke, gelijkopgaande wedstrijd beroven van een smakelijk toetje. Een tiebreak is een echte shoot-out, terwijl een derde set een extraatje kan zijn met wisselende tactieken en kansen, dat we (nog) niet overboord willen gooien.

MasterTennis Open
Helaas bestaat er nog geen MasterTennis Open, waar we zouden kunnen experimenteren met onze ideeën. Hierbij is het idee geboren om dat te gaan organiseren.

Maar eerst bieden we al onze lezers de mogelijkheid om onze verandersuggesties voor de wedstrijden op de ATP-Tour en de MasterTennis Open te steunen, te kraken en/of aan te vullen.

En like MasterTennis op Facebook, waarvoor dank!

 

Share
Geschreven doorlucasdmk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.