MasterTennis presenteert: De GOAT-lijst 2016

MasterTennis presenteert: De GOAT-lijst 2016

Hier is hij dan: De GOAT-lijst van MasterTennis, editie 2016!

Inmiddels is dit alweer de vierde editie van de lijst met de beste tennissers aller tijden, met op nummer 1 de Greatest Of All Time. 

Achtergrond
Voor onze nieuwe volgers schetsen we nog even de historie van de GOAT-lijst. Het idee voor de lijst ontstond in 2013. We vroegen ons af of we objectief meetbaar zouden kunnen maken wie de beste tennisser aller tijden is. Het antwoord op die vraag was en is ja, omdat de beste tennisser ooit de speler is met de beste prestaties en de meeste (belangrijke) overwinningen.

De criteria
Vervolgens zijn we ons gaan afvragen welke prestaties en overwinningen zouden moeten bepalen wie de GOAT is. Dat heeft uiteindelijk geleid tot acht criteria: Het aantal Grand Slam overwinningen, aantal keren winst van de World Tour Finals/Masters, aantal weken op nummer 1 van de wereldranglijst, aantal keren nummer 1 aan het einde van het jaar, aantal behaalde ATP-toernooizeges en het aantal bereikte finales van Grand Slam toernooien. Daarnaast krijgen spelers punten voor een calender Grand Slam en voor een career Grand Slam.

Nadat we de criteria hadden geformuleerd, hebben we aan elk criterium punten toegekend, zodat grote prestaties en overwinningen zwaarder wegen dan kleinere. Zo weegt de winst van een Grand Slam toernooi zwaarder dan dat van een gewoon ATP-toernooi.

De discussie gaat verder
We pretenderen niet dat we de discussie over de GOAT hiermee definitief hebben beëindigd. Immers, over de criteria die we hanteren kan gediscussieerd worden. Bijvoorbeeld: Moeten Olympische titels ook worden meegeteld? Wij doen dat niet, wat in de afgelopen jaren voor nogal wat meningsverschillen zorgde. Het tennistoernooi van de Olympische Spelen heeft nog maar een korte traditie. Bovendien levert deelname aan de Spelen geen ranglijstpunten (meer) op. Dus tellen we de Spelen niet mee. Net als de Davis Cup, wat een landentoernooi is, terwijl tennis een individuele sport is en de GOAT een individuele titel.

Maar toch, over de criteria kan van mening worden verschild. Discussie is dus welkom. Graag zelfs, want we willen de lijst ieder jaar verder verbeteren.

Van 1920 tot heden
In 2013 begonnen we met 34 spelers op de GOAT-lijst. Inmiddels is dat aantal uitgebreid naar 61, doordat alle spelers die in de Open Era één of meer Grand Slams hebben gewonnen inmiddels ook op de GOAT-lijst voorkomen. Daarnaast staan alle spelers op de lijst die ooit nummer 1 op de wereldranglijst waren, alsmede meervoudige Grand Slam winnaars uit de periode 1920 tot het begin van de Open Era in 1968, zoals bijvoorbeeld Bill Tilden, Don Budge en Fred Perry.

Dit jaar staan er geen nieuwe namen op de lijst, hoewel Milos Raonic er dichtbij was, door zijn finaleplaats op Wimbledon. We hopen uiteraard dat 2017 ons nieuwe Grand Slam winnaars brengt en dus ook nieuwe leden van onze exclusieve club.

De stijgers
Verschuivingen binnen de GOAT-lijst zijn er natuurlijk wel. Novak Djokovic stijgt een plek en nadert de top-3, waar hij volgend jaar zeer waarschijnlijk deel van zal uitmaken. De tweede plek is komend jaar zelfs haalbaar! Andy Murray maakt een sprong van de 25e naar de 18e plek en Stan Wawrinka stijgt 12 plaatsen, vooral dankzij zijn overwinning op de US Open.

En de GOAT is…
Maar de Greatest Of All Time, de GOAT, is en blijft… Roger Federer! Hoewel hij dit jaar geen punten verdiende, blijft hij met afstand de nummer één. Met op nummer twee Pete Sampras en op de derde plek Ivan Lendl.

Bekijk de lijst en geef je mening, want de discussie eindigt nooit!

Hieronder de GOAT-lijst 2016 in PDF:

goat-lijst-tm-eind-2016

Share
Geschreven doorlucasdmk

4 Reacties

  1. Jean

    Ja, het was fijn in januari (helemaal losgaan, GOAT!!!), even lastig in juni (“huh, Nadal??”), maar weer volop feest in juli (“Jaaaa, hij is nu echt zeker de GOAT hoor!!!”). Alleen gooit die vervelende Nadal nu alweer roet in het eten. Hoe moet dat nu. Straks gaat ie nog echt doorstoten naar 19-20 slams. De Roger Federer obsessed tennis troll community vol op het orgel!? Sampras, Lendl??? LOL!

  2. Jean

    Jullie zetten er tegenover ‘je kunt alleen maar winnen van wie je tegenover je hebt’. Het punt is dan ook, Federer verliest vaker dan Nadal en Djokovic als hij een sterkere speler tegenover zich heeft. Hij had wel de kans om de betere spelers te verslaan, lukt alleen slechts in een minderheid van de gevallen. Had hij vaker Nadal of Djokovic verslagen, dan was zijn resume indrukwekkender. Feit is en blijft dat hij die twee, in zijn eigen tijd, nooit kon domineren. Mbt de andere wegingsfactoren: in de andere toernooien zag het er echt niet anders uit hoor. De big chunk van Fed’s records is gevestigd in het Hewitt-Roddick tijdperk. Vanaf 2008 is hij ook uitstekend maar toch derde achter Nadal en Djokovic. Vanaf 2005, toen de 19 jarige Nadal voor het eerst een major won, won Fed 15 slams en Nadal won er 16. Maar de Federer fans blijven onverminderd hysterisch. Vergelijk de hype die er was in 2012 toen Roger op bijna 31 jarige leeftijd SW19 won eens met de zakelijke verslaggeving als Nadal 2 slams wint op zijn 31ste. Marketing van Nike en Rolex werkt uitstekend. De reacties van Federer fans wereldwijd op internet zijn echt tenekrommend, zodra iemand ook maar iets van afbreuk wil doen aan zijn prestaties raken ze gepikeerd. Zie jullie FB pages. De heren worden agressief. Ongelooflijk triest, doet denken aan extreem fanatieke gelovigen. Ze gaan meteen ad hominem. PS en dat onbelangrijk maken van gravel is ook heel erg triest. Federer wint zelden RG, ah OK, dan is gravel dus niks. Draai het eens om: het slam record weten te bedreigen terwijl je beste ondergrond op slechts 1 major gespeeld wordt, erg knap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.