Novak Djokovic: 18 Grand Slams en de GOAT?

Novak Djokovic: 18 Grand Slams en de GOAT?

De dominantie van Novak Djokovic begint extreme vormen aan te nemen. In relatie tot Djokovic is daardoor het G-woord zelfs al gevallen: De GOAT, de Greatest Of All Time.

Commentator Theo Bakker was stellig, afgelopen zondag tijdens de finale van het ATP-1000 toernooi van Shanghai: “Novak Djokovic gaat in de komende jaren alle tennisrecords breken”. Inderdaad, Theo zei “alle records”. Breekt Novak Djokovic het record van 17 Grand Slam overwinningen en wordt hij de GOAT? 

Het Grand Slam record
Allereerst over die dominantie van Djokovic. Dit jaar stond hij in de finales van alle Grand Slam toernooien. Hij won drie Grand Slams, al vijf ATP-1000 toernooien en negen toernooien in totaal. Die resultaten zijn voor Djokovic niet eens extreem goed, want zowel in de jaren 2011, 2012, 2013 en 2014 stond hij in drie Grand Slam finales. De laatste keer dat Djokovic tijdens een Grand Slam niet verder kwam dan de kwartfinale, was tijdens Roland Garros van 2010.

Vorige week kwam het record van 17 Grand Slam overwinningen van Roger Federer voor het eerst ter sprake. Op een persconferentie werd Djokovic gevraagd of hij dat record zou kunnen breken. Zelf dacht hij van wel. Hoewel hij, in alle bescheidenheid, niet beweerde dat hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Theo Bakker deed dat indirect dus wel. Immers, hij zei dat Djokovic alle records gaat breken.

Laten we even rekenen. Djokovic staat nu op 10 Grand Slam zeges. Om het record van 17 Slams te verbeteren, moet hij dus nog 8 majors winnen. Gemakshalve nemen we maar even aan dat Roger Federer op 17 blijft staan, hoewel dat geen zekerheid is. Wat is een realistisch scenario voor Djokovic om op 18 uit te komen? Nog twee jaar achter elkaar drie Slams winnen en daarna nog twee? Gedurende de komende vier jaar gemiddeld 2 majors per jaar winnen? Of wellicht over een periode van vijf à zes jaar gemiddeld 1 à 2 Grand Slams per jaar winnen?

Einde dominantie, leeftijd
De dominantie die nodig is om in de komende paar jaar nog 8 Grand Slams te winnen, gaat Djokovic niet volhouden. De historie laat zien dat dominantie, in welke sport dan ook, zelden tot nooit langer duurt dan een periode van vier à vijf jaar. In topsport zit de concurrentie nooit stil. Altijd zullen jongere spelers zicht optrekken aan het niveau van de dominante speler. En uiteindelijk zullen de jongeren de dominante speler achterhalen en voorbij streven. In tennis gebeurde dat bij Federer, later bij Nadal en ergens in de komende twee jaar tot maximaal drie jaar zal dat ook gebeuren bij Novak Djokovic

Ook de Grand Slam historie van Roger Federer zal de fans van Novak Djokovic ontmoedigen. Toen Federer 28 jaar was, de leeftijd van Djokovic nu, stond hij al op 15 Slam overwinningen. Vanaf zijn 29e tot en met 34e jaar heeft Federer nog maar 2 Grand Slams extra gewonnen. Leeftijd gaat vanaf je 30e nu eenmaal een rol spelen. De recente tennishistorie laat zien dat toptennissers hun piek bereiken rond hun 28e à 29e jaar. Daarna wordt het lastiger om de ‘nieuwe’ 28- en 29-jarigen te kunnen blijven domineren. Zeker in best of 5-wedstrijden. Dat geldt voor Federer en dat zal ook het geval zijn voor Djokovic. Onze voorspelling is dan ook dat Novak Djokovic het record van 17 Grand Slam overwinningen niet zal verbeteren.

De GOAT?
Kan Djokovic dan wel de status van GOAT verwerven? Jaarlijks in december publiceert MasterTennis de GOAT-lijst, de ranglijst van de beste tennissers ooit. Van Bill Tilden tot Tomas Muster en van Roy Emerson tot Ivan Lendl. Voor allerlei prestaties krijgen spelers punten, zoals voor het aantal Grand Slam overwinningen, het aantal Grand Slam finales, het aantal weken op nummer 1 van de wereldranglijst, enzovoorts. De speler met de meeste punten is de GOAT.

Dus ja, zelfs met pakweg 15 Grand Slam zeges zou Djokovic bovenaan de GOAT-lijst kunnen komen. Maar of dat ooit gebeurt? Hoe dan ook zal Novak Djokovic dit jaar stijgen op de nieuwe GOAT-lijst. We komen daar in december op terug.

Klik hier nog een keer naar de GOAT-lijst van 2014:

http://www.mastertennis.nl/mastertennis-presenteert-de-goat-editie-2014/

Share
Geschreven doorlucasdmk

5 Reacties

  1. Jasper

    Djoko heeft op dit moment de beste papieren om zowel Nadal (en dan dus ook Fed) achter zich te laten. Argumenten op basis waarvan dit realistisch is: geen scheurtjes te zien (bij Nadal in 2013 kon je nog spreken van ‘onwaarschijnlijke’ overwinningen op RG en US Open en was zichtbaar dat dit geen jaren goed zou blijven gaan). Er is geen jongere garde die de huidige top bedreigt. De enige van mid twintig is Kei Nishikori, die heeft niet de power om 2 of 3 slams te pakken in een jaar en gaat ie ook niet krijgen, hij moet tenslotte springen voor elke winner. Djoko’s enige echte concurrent de laatste 5 jaren was Nadal. Die is nu al een jaar uit beeld, van een totaal andere niveau (lager niveau). Federer komt nog bij Djoko in de buurt, maar als ze in slams tegen elkaar spelen, blijkt dat Djoko gewoon net iets beter, zelfs als de voormalige GOAT kandidaat op zijn allerbest speelt (zoals op Wimbledon dit jaar). Ik denk dat het realistisch is dat Djoko tussen de 16 en 20 majors zal winnen uiteindelijk. Mits hij ook RG twee keer wint, is hij dan de GOAT. Hij heeft dan een winning h2h tegen al zijn concurrenten en alleen tegen Rafa (waarschijnlijk) een negatieve h2h in major ontmoetingen (4-9 momenteel). Er is geen speler die met een zo sterke concurrentie, zo dominant is als Djoko tijdens meerdere seizoenen. Federer had weliswaar 2004, 2006 en 2007, maar zijn enige echte concurrenten waren toen mannetjes van 19 en 20 jaar, toen die mannetjes volgroeid waren, zag de wereld er wat minder rooskleurig uit (Djoko heeft niemand die hem momenteel echt kan bedreigen).

  2. MasterTennis

    Leuke reactie Jasper! Want met onderbouwingen, daar houden we van. Je schrijft dat Djoko de beste papieren heeft “om Nadal en dan dus ook Fed” als GOAT voorbij te gaan. Dat suggereert dat je in de ‘strijd’ om de titel GOAT Nadal al hoger aanslaat dan Federer. Dat mag en kan natuurlijk, maar we zijn wel benieuwd naar je onderbouwing daarvan. Wellicht kun je ‘ns reageren op onze GOAT-lijst, waaronder op onze criteria daarvoor? Wie weet nemen we daar dan wel wat van mee in de GOAT-lijst editie 2015. En als je een Facebooker bent, dan kun je ook daar met ons meepraten en -discussiëren.

  3. Jasper

    Federer had in een groot deel van zijn majors te maken met matige tegenstand, objectief vastgesteld op basis van ranking. Daarnaast speelde hij in een groot deel van die slams tegen Hewitt en Roddick, spelers die van een totaal ander niveau zijn dan Nadal, Djokovic, Murray (zowel Hewitt als Roddick had vanaf 2008 moeite om in de top 10 te blijven, top 20 was al lastig). Check de stats en huiver. http://theultimatetennisblog.com/the-goat-debate-is-a-fairytale-used-to-promote-tennis/ En ja, is het toeval dat Federer momenteel weer succes heeft, toevallig op het moment dat Djokovic en Murray gas terug moeten nemen in blessures. Zeker niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.