Team Djokovic

Team Djokovic

Novak Djokovic is momenteel een van de fitste en meest atletische spelers op de Tour. Zo niet dé fitste. Maar ooit was dat anders. In zijn eerste 17 Grand Slam toernooien gaf Djokovic 4 maal op vanwege blessures. Tijdens de US Open van 2008 reageerde Andy Roddick op een vraag over een enkelblessure van Djokovic aldus: Isn’t it both of them (ankles)? And a back and a hip? And a cramp, bird flu, anthrax, SARS, a common cough and cold?” Dat typeerde de reputatie van Novak Djokovic in die tijd. 

Maar inmiddels is alles anders. Mede dankzij Gebhard Gritsch, de Oostenrijkse fitness coach van Djokovic. Gritsch was ooit de fitness trainer van Thomas Muster, de menselijke machine. Sinds 2009 begeleidt hij Djokovic. Mede dankzij Gritsch begon Djokovic met zijn glutenvrije dieet.

Trainingssessie
In Rome zagen we Team Djokovic aan het werk, inclusief Gebhard Gritsch, tijdens een trainingssessie voorafgaand aan de kwartfinale tussen Djokovic en Nadal. Het was een masterclass in professionaliteit!

Allereerst verscheen de sparringpartner van Djokovic op de baan. Kort daarna gevolgd door Marian Vajda, Boris Becker, Gebhard Gritsch en een onbekende vierde persoon. Na wat handen schudden en ontspannen praten arriveerde de baas: Novak Djokovic. Onmiddellijk sloeg de stemming om, van gezellig naar serieus.

Djokovic deed wat rek- en strekoefeningen, begeleid door Gritsch. De sparringpartner bleek een linkshander. Na wat inspelen legde Vaida het spel stil om de sparringpartner toe te spreken. Na dat korte onderhoud speelde die verder met zware spinballen, op vooral de backhand van Djokovic. Een Nadal-imitatie!

Tell me what to do!
Alle slagen werden kort doorgenomen. Met de onbekende vierde man in de rol van ballenjongen, die de opgeraapte ballen doorgaf aan Vajda, die daarmee nieuwe rally’s opende. Gritsch gaf Djokovic af en toe aanwijzingen, vooral gericht op de heupbewegingen van Djokovic tijdens groundstrokes. Boris Becker was er blijkbaar voor de service. Na enkele gemiste services en een stevige vloek, riep Djokovic paniekerig naar Becker: Tell me what to do! Tussendoor kreeg Djokovic van de ballenjongen een flesje sportdrank aangereikt, wat hij nog wel zelf aan zijn mond moest zetten.

Na een uurtje vond Djokovic het genoeg. In reactie op een klein handgebaar van de baas verzamelde het kwartet zich rondom Djokovic, waarna het vijftal de handen op elkaar legde om de teamgeest te bezegelen. Djokovic gunde de sparringpartner een selfie met hem, liep daarna direct door om handtekeningen uit te delen en verdween. Het team evalueerde nog even kort met de sparringparter, pakte de spullen in en volgde de baas op gepaste afstand.

De geoliede machine van Team Djokovic was klaar met de voorbereidingen op de wedstrijd van later die middag. De uitkomst van de partij tussen Djokovic en Nadal in Rome is bekend. De Novak Djokovic van 2008, met cramp, bird flu en SARS, bestaat niet meer.

Share
Geschreven doorlucasdmk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.