World Tour Finals: de terechte keuze voor hard court

World Tour Finals: de terechte keuze voor hard court

Deze week werd bekend dat de World Tour Finals in ieder geval tot en met 2018 in de O2 Arena in Londen gespeeld zal worden. We kunnen gevoeglijk aannemen dat dat op een hard court baan gebeurt. Rafael Nadal zal niet blij zijn met dat nieuws. Hij vindt het niet eerlijk dat het eindejaarstoernooi altijd op hard court wordt gespeeld. Wij zien dat anders.

Nadal concludeert dat spelers zich voor de WTF kwalificeren via toernooien op gravel, gras en hard court, terwijl het eindejaarstoernooi altijd indoor is, op hard court banen. Tot zover heeft hij natuurlijk helemaal gelijk. Maar vervolgens zegt Nadal: “Het is niet eerlijk dat een speler als ik nooit op een ondergrond mag spelen die voordelig is voor mij. Ik moet altijd spelen op wat voor mij de slechtste ondergrond is.”

Traditie
Dat hard court toevallig de minste ondergrond is van Nadal, is uiteraard geen reden om de baansoort waarop de WTF wordt gespeeld, te veranderen. Roland Garros heeft ook nooit overwogen om grasbanen aan te leggen, om bijvoorbeeld Pete Sampras meer kans te geven.

Natuurlijk, Roland Garros is geen eindejaarstoernooi waarvoor spelers zich kunnen kwalificeren. En Roland Garros en gravel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net als Wimbledon en gras. Maar het is óók traditie dat de WTF indoor en op hard court wordt gespeeld. Mocht men die traditie al willen veranderen, dan is dat niet te doen. In aansluiting op de Europese indoor weken in oktober kun je de seizoensfinale in november niet zomaar verplaatsen naar een buitenaccommodatie in pakweg Australië. En een gravelbaan aanleggen in de O2 Arena, zoals Nadal van de week suggereerde, is ook niet handig, omdat spelers dan in een week tijd moeten omschakelen van hard court naar gravel.

Wel degelijk eerlijk
Maar een belangrijker punt is dat juist hard court een eerlijke baansoort is, omdat hard court nivelleert. Meer dan gravel en gras is hard court een baansoort waarop alle typen spelers tot hun recht kunnen komen. Dat is extra het geval indien een hard court baan niet supersnel wordt gemaakt, zoals de baan in de O2 Arena in Londen. Op een neutrale hard court baan als die in Londen, hebben méér spelers kansen dan op grasbanen en gravelbanen. Daarom is het wel degelijk eerlijk dat de WTF jaarlijks op indoor hard court wordt gespeeld.

Kortom, om zowel sportieve, historische als praktische redenen is de keuze voor een indoor hard court baan voor de World Tour Finals de beste.

Nadal en de WTF
Toch nog even terug naar Nadal: Zelf denkt hij blijkbaar dat zijn probleem met de WTF (die hij nooit heeft gewonnen) aan de baansoort ligt. Dat is natuurlijk niet het geval. Nadal kan inmiddels prima uit de voeten op hard court. Zijn probleem met de WTF was altijd dat Nadal aan het einde van het jaar fysiek helemaal uitgeput was. “Was”, want dat is dit jaar anders. Hij is fit en zijn vorm is groeiende, waardoor Nadal zeker kansrijk is. Maar toch, in the end… wint Novak Djokovic.

Share
Geschreven doorlucasdmk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.